Bejegyzések

Bejegyzések megjelenítése ebből a hónapból: december 19, 2020

A tavaszi lány halála

Kép
 Meghalt a rét,  a pipacs,  a búzavirág. Dísztelen ágyba megyen pihenni a nap, Szomorúan hajtja le fáradt, vörös fejét, Még szomorú, mocskos, barna felhők alatt. Társa is busan jön: az alkonyi szellő, A nagy vén fák sudarán szomorún zizeg. Valami tompa, nagy jaj hangzik el messze . . . Csitt!  Halolt van! A tavasz lánya halt meg. . Gyászoló fátylát a messze keletről Az éj lánya hozza nagy gyászban előre, Könnyes harmatot sírva reáteriti, Sárga buzakeresztes, bus temetőre.

Fekete tengeri utazás

Kép
 Egyszerre csak lenn, a hajómélyből délibábos nóta hangja sírt felénk,  temetve otthont, elhaggott tanyát, kifosztott kunyhók meztelen falát s ébresztve tenger-álmot, uj reményt A dal felénk száll halkan, elmerengve. Mi hallgatjuk  oly könnyes a szemünk Mintha a szivünk majdnem megrepedne s ébresztve tenger-álmot, uj reményt. .  Mintha e víz a szőke Tisza volna és gőzgályánk egy kis halászhajó, a gép kongása, a gulyák kolompja s a dal  szerelmes, lágy furulyaszó   s a dal  szerelmes, lágy furulyaszó  a hajnal bíborfényt hint szét a tájon s az ének elhal lassan, csendesen. oriasi hajonk röpült a tengeren. A hajnal bíborfényt hint szét a tájon s az ének elhal lassan, csendesen . . .  Gőzgálgánk röpült az Tengeren s mi búsan merengtünk a fedélzeten. .   .    

Ebresztő csók

Kép
  Felébresztő csókom Te nem tudsz róla, hogy homlokomra tűzlángos mámort szikrázott az ajkad és csókod láza az erembe lüktet sorvasztó, titkos lélekkárhozással. Te nem tudsz róla, hogy acélkezednek hűs szorítását a szívemig érzem s míg a szemed rám vágyakat villant. En, fáradt, boldog sejtéssel hajtom kevélyen válladra fiatal fejem megvetett lelkem hamvadó üszkén. |Vilhelem Margareta|

Ölelj át

Kép
 Ölelj át szorosabban, édes, már megint itt vannak az árnyak, a becstelen, az örök éhes fekete varjak nászra várnak. A múltból vissza-visszajárnak. tapaszd fülemre forró ajkad, lihegd belé csókos igédet. ne halljam én, hogy hívnak, csalnak. Nem akarlak itt hagyni téged kergesd szét ezt a bámuló népséget én a tiéd akarok lenni testestül-lelkestül, egészen. Én teveled akarok menni keresztül poklon, tűzön, vészen. miért nem karolsz át ? Béna lettél ? Mért nem beszélsz hát ? Néma lettél? Vagy hunyóban a tűz, a láva ? eredj, te gyáva!  Ha kialudt a gyertya regi éned újra feltörően  lázong érzem utjaid másfele járnak. .                          Vagy hunyóban a tűz, a láva ? . . . Eredj, te — gyáva!

Szürke felhok

Kép
 Szürke felhők úszkálnak fenn az égen,  Csillag ragyog szép kedvesem szemében   Egy a lelkem, egy a szivem én nekem   Néked adom, csak te néked szentelem  Leszáll az est, feltűnnek a csillagok,  Legszebb csillag a te szemedben raragyog. Boruljon el az ég minden csillaga:  Maradj mindig életemnek angyala Messze távol hullámzik a délibáb,  Rajta szemem véges végig végig Iát.  Délibábot szétoszlatja a felleg:  Az én szivem téged örökké szeret

A csók

 Halkan letelepszik, odaszáll melléje  a felejthetetlen emlékek zenéje a férfitestnek ernyednek izmai  amint nyakát átfogja most  kezem.  Pogány örökség csókos ösztönével,  az ablakon beszűrődik az alkony,  leeáldozásfényt hint, szór szerteszéjjel  s a férfire borul hajlékonyan  márványsímaságú csodás női teste.  S mint templomi ájtatos imák  halk tavaszi himnuszok rezegnek. s nesztelenul kinyilik egy virág. S amint a férfikéz a nöi testen,  Rajtapihen és összeforr az ajkuk valami hirtelen keresztülborzong rajtuk. A parki setakert  boseges lombjait  lassan-lassan befedik az árnyak,  s a  márványtestek összefonódva várnak.  Halotldermcdten,  mire várnak ?