Bejegyzések

Bejegyzések megjelenítése ebből a hónapból: április 28, 2021

Oh te ember mit vetettel

 vO te ember,mit vétettél te ki áldozva születtél, te kis jámbor kedves lélek, miért kerget a sors téged .   Néha tehertől roskad tested, sebeidet bekötheted, lelked ,csend csak emléked feledésbe temetkeznek.   Hol van az a boldog mámor ami rád tört éjszakákon, gyönyört szült az édes álmod sáncba fulladt nagy magányod.   Mit tettünk vajon magunkért miért harcolunk a máért magadé vagy ,nincsen barátod védekezz ,az élet nem vár ott.   A holnap már másé lehet dobd le magadról a terhed a csókok mik neked járnak add át másnak,ne kívánjad. [

Mikor a sziv venul

 Mikor a szív vénül, azt hiszi megérte  minden gyönyörét kínját,keservét, boldog áldását az életnek . . A régi vas rögök lassan visszatérnek, hiába vagy tova  az életnek meridian mert a vágy az marad.   Úgy megbékélsz  a csönddel ,szád mosollyal kél fel , hangod ,bár néma  mind többet dalol, mint régen.   Sorsod csendben múlik,úgy békülsz a semmivel,emlékeid üresek ,a gondjaid  bénák,de szíved tele vággyal,mi  visszahív.   Ne sajnáld a múltat ne keresd az újat visszafordulnak ők , magukkal hozzák, az elmúlt hitetlent az óriási csodát  orokre.

Elsullyedt vilag

Lapozgatok a régi verseimben Istenem! de furcsa, idegen világ. Mosti lényemtől olyan különböző,  mint jégvirágtól a színdús dáliák.   Szeretem, Akarom, Szerelmem, Enyém Ö, milyen fellengös, nagyhangú szavak Ma rám lehelt évek pókhélós ablakán, mint gúnyos manók visszakacsintanak.   Furcsa világ volt, de ifjú és merész Es a futó Idő tengerébe süllyedt Álom-véráraim a hináros mélyen kihalt érzések rút hüllői ülnek.   Kisértet órán egy-egy halovány arc felbukkan olykor, ilyenkor megkondul az elsülydt világ em lék-harangja s én fel sikoltok a bősz fájdalomtól.               

Már halványul az emlek

 Már  halványul  az emlék már fakul már csitul a vágy, már vannak órák,hogy nem gondolok rád Ha  rólad  néha  itt-ott  még  beszélnek már  nem   lepik  el  szememet  a  könnyek s  nem  fáj  már  annyira  az  a  két  hónap, már idegen  az  arcod, nem  tudom  milyen  a  mosolyod, már  nem  félek  az  éjszakáktól s  esti  imámbóll  kifelejtem   a  neved már  azt  sem  tudom  milyen a szemed. 

Telefonkabinban

 A kagyló búgott remegő kezemben Az utcáról beszűrődött a lárma] ,Én álltam tikkadtan, várva, szívem ben hangos dobbanással zakatolt a vér. Beszéltünk.Én kérdeztem valamit és oly furcsa volt a hangod, ahogy messziről feleltél nekem  ,oly idegen, érdesseg, hogy belesajgott a szívem.   És fájva megszületett bennem a sejtelem ,hogy egyszer majd, talán rövidesen  ha melletted leszek, vagy] mondok valamitt nekedi lyen hideg, idegen lesz a hangod Könnycsepp szökött szemembe és akkor a telefon fülkében ,a búgó kagylóval remegő kezembe  tudtam meg, hogy mi vagy nekem. 

Ha velem vagy

Kép
 Arcom oly zord, olyan vásott amíg rá nem suhan fénylőn a Te drága mosolygásod.   Szemem fakó, fénytől fáradt amíg fel nem gyűl a színtől, mely a Te szemedből árad.   Ajkam színtelen és bágyadt amíg belé nem csókolja ajkad a sok bolond vágyót.   Hunyó szívem fel-fellobban friss, erős és új ritmusban, ha szíved ütemére dobban.   Dalomnak tompa hangjai ha színesednek, benne csengnek csengő hangod kis harangjai.   Lényedből áradó hatalmak sodornak hanggal, színnel,fénnyel dús szépsége felé a dalnak.

Isteni lyra

Kép
 Ma  kisiklik  az  isteni  líra  kezemből .S  a  húrjain  át  hét  ívre  feszülve  terűl  szét .lelkem,  az  őszi  ködökbe-fájó,  néma  mezőkön .Ma  ne  csengjenek  apró  rím-csengetyűk  amerre  megyek ,ne  zengjen  az  erdők  fái  között  az  őszi   ditiramb, mit  suhanó  szél  penget  a  merre  messzi  továbbszál!   Ma  nem  magamat  keresem,  a  tájak  mély  horizontján nem  magamat  kutatom, valami  halk,  ringató  lágyság  ölel  át  szinte anyai  kézzel. Ma  szétfeszűlök  a  húmusz  fölött,  ős-isteni  gőggel és  immár  semmi  se  fontos ;   az  est,  ködös  őszön borul  így  a  földre,  lehajló,  nagy  öleléssel. S  arra menőben  egyszer  látod  a  kettejük  arcát az  ősz  fátyoltakarta,  karcsú  alakján  . 

Jó így kettesben

Kép
 ó  így  kettesben  kedvesem Szíved  szavát  ma  meglesem O,  áldott  száz  húrú  gitár A z  élet  rajta  muzsikál Dala  sötét  szemedbe  fény Mosolygó  árny  szád  szegletén. Karodban  lendülő  erő Bőröd  haván  csak  gyönge  hő. Hajadban  illat  és  selyem Boltos  fejedben  értelem. a  cseresznye  vére  ajkadon  S  míg  lüktetésed  hallgatom Minden  szavadra  száz  húrú  gitár Szívem  ujjongva  vissza múzsikál

Még egyszer rád gondolok

Kép
 Istenem, milyen szomorú volt ez a szerelem, milyen bús, milyen beszélve-szótalan. Én tudtam látod kedves én éreztem  mi nem lehetünk egymásnak semmi sem   kis megálló a vad hajszában, percnyi csend a zűrzavarban pihenés a keresésben kis mámor a feledésben.   Pedig, jaj be akartalak magamnak társnak, pajtásnak, örök párnak s talán egyszer a gyermekem apjának.   Milyen sok volt a hallgatás ebben a mi szerelmünkben, és mégis, milyen kevés volt a csend körülöttünk, meg lelkünkben.   Nem lehetünk egymásnak semmi, semmi csak kortynyi víz a szomjúságban, hűvös szellő a forró nyárban egy kis meleg a hófúvásban.

Itt születtem

 Bolyongva az élet ösvényein mindig útban a csillagok felé, keresem azt a mélybe rejtett kincset, amely talán nem is az életé.   Keresem az aranynak csillogását melyet tán, csak az égnek tüze ad így gyűjtöm lassan illatos csokorba tavasszal s ősszel a virágokat.   Ne gondoljátok, hogy én onnan jöttem ahol örökké illatos a nyár, itt születtem és borús ég alatt megtörik lelkemben a fénysugár.   Itt születtem, ahol csalóka fényre annál igazabb sötétség felel, a szárnyaim törékeny angyalszárnyak s ritkán ragadnak az egekbe fel.   De áldott a perc, melyben szabad szállni amíg mögöttem minden elmarad megérzem: bármily sötét is a felleg, fölötte mindig tündöklik a nap.   Igy állok itt, ahogy elküldték engem szememben könny és csillagfény ragyog elmondom mindazt ami él szívemben, így szeressétek az életem arcát mosollyal, könnyel így, amint vagyok.

A tavasz leánya

Kép
 Egyszer, nagyon rég rám kacagott a vágyakozás és lányának fogadott. Csillagos volt akkor az ég s valahol a kék tenger szélén felkandikált a hold. Csoda tavaszi éj volt. Akkor indultak a rügyek, akkor akartak virágok fakadni, s délről édes csicsergéssel, akkor tértek vissza a fecskék. A patak akkor folyóvá nőtte magát akkor birkózott a gát legszilajabban vele. Én akkor bolyongtam fájón, üresen a nyögő gát, szilaj patak mellett Hazatérő fecskék örömtől zsongó nótája szállt a szívembe, éreztem, hogy virág akarok leni a vedlett fán. Hallottam, hogy pattan a rügy a bokor alján, s ahogy millió csillagával reám borult a csodaéj éreztem, minden az enyém s megteltem vággyal. Így lettem én a tavasz leánya.

Nagyapa hegedűje

Kép
 Valamikor, száz esztendeje tán Eldugta hegedűm valamelyik nagyapám Ócska lim-lom közé tette. Lassan-lassan merev teste köré hálót tekert a pók s a húrja, ami volt rongyokba szakadt jobbra-balra ujjnyii vastag por hevert rajta.   amikor előhoztam az ó jószágot. Tudtam, ilyet még senki se látott mert azt a nagyapám ő maga faragta.   Hamar új húrokat raktam rája, hangolni kezdtem új hegedűkhöz Szárazfám szólt. Régi hangját visszakapta.